Oikeuskysymys.com

Verotus

Meneekö lahjaveroa?
Varainsiirtovero
Lahjaverotuksen piirissä?
Asunnon luovutuksesta aiheutuvat kulut

Meneekö lahjaveroa?

Hei! Ostimme avopuolison kanssa okt:n 3 vuotta sitten ja nyt erosimme. Molemmat ovat maksaneet lainaa omilta tileiltään yhteiselle tilille mistä pankki rahat ottaa. Mutta minulla on 100% omistusoikeus taloon. Nyt talo myyty ja verottaja varoitteli lahjaverosta minulle kun avopuoliso "ei" omista talosta mitään. Talon arvo 170000€ josta jää lainan maksun jälkeen n.20 000€ minulle josta pitäisi puolet antaa avopuolisolle. Onko todella niin että minulta menee lahjavero? Ja jos niin minkä summan mukaan menee?
Jos lahjavero menee, se menee siitä summasta minkä "lahjoitat" puolisollesi. Eli jos talon arvosta on lainojen jälkeen 20 000 € jäljellä, ja "lahjoitat" tästä puolet (10 000 €) avopuolisollesi on lahjavero 1 400€. (Ks. Verohallinnon lahjaverolaskuri). Lahjaveron maksaa lahjan saaja.

Lahjaveron maksamisen voinee myös välttää, sillä molemmat olette ottaneet lainaa ja olette ostaneet talon yhdessä. Jos teillä on tämän osoittavat paperit tallella on helppo osoittaa että tosiasiassa omistitte talon yhdessä vaikka talo oli kirjattu vain sinun nimiin.
Vastattu 15.9.2008

Varainsiirtovero

Hei,

Jos avopuoliso haluaisi ostaa puolet toisen avopuolison 100% olevasta kiinteistöstä, tuleeko siitä maksaa varainsiirtoveroa ja jos näin montako prosenttia?
Jos veroa tulisi maksaa, onko mitään keinoa/tapaa toimia jottei sitä tarvitsisi maksaa?
Varainsiirtoveroa tulee aina maksaa kiinteistökaupan yhteydessä, ja se on 4% kauppasummasta. Mitään tapaa vältää sitä ei ole jos puoliso ostaa kiinteistön. Jos sen sijaan omistava puoliso lahjoittaa puolet kiinteistöstä varainsiirtoveroa ei mene, mutta silloin menee lahjaveroa, ja se on selvästi enemmän.
Vastattu 12.8.2008

Lahjaverotuksen piirissä?

Miten täytyy menetellä avoero tilanteessa jos asunto yksin miehen nimissä mutta laina yhteinen. Lainaa ollaan maksettu yhteiseltä tililtä. Katsotaanko asia lahjaveron piiriin jos myymme asunnon ja pistämme rahat puoliksi.
On tietenkin olemassa vaara, että jos myytte miehesi nimissä olevan asunnon ja jaatte rahat tasan veroviranomaiset tulkitsevat tämän lahjoitukseksi. Jos teillä on kuitenkin tositteet tallella siitä että asunto on maksettu yhteisillä rahoilla voitte välttää lahjaverot osoittamalla verottajalle, mikä on todellinen tilanne.
Vastattu 29.6.2008

Asunnon luovutuksesta aiheutuvat kulut

Tulossa avoero, yhteinen asunto-osake molempien nimissä 50/50%. Asunnon ostosta alle kaksi vuotta, miten kannattaa menetellä, jos jompi kumpi haluaa ostaa asunnon itselleen. Lainasta maksettu vain korkoja.Asuntoa ei ole remontoitu tms. Toinen osapuoli maksanut lainaa ym. asumiskuluja hieman enemmän, todistettavissa oleva asia.
Mitä kuluja tulee ostajalle?
Mitä myyjäpuolelle?
Ainoa pakollinen kulu mikä teille tästä kaupasta aiheutuu on varainsiirtovero jonka maksamisesta varainsiirtoverolain 23§ mukaan vastaa ostaja. Vero on 1,6% kauppahinnasta.

Jos asunnon arvo on noussut sinä aikana kun olette asuneet siellä joutuu myyjä maksamaan tuloveroa siitä voitosta minkä hän saa kaupassa(ks. tuloverolaki, pääomatulojen verotus).

Jos kaupasta aiheutuu muitankin kuluja, esim. tilaatte kiinteistövälittäjän arvionimaan asunnon arvon, voitte vapaasti sopia siitä kuka nämä kulut maksaaa.
Vastattu 29.3.2008