Oikeuskysymys.com

Tekijänoikeus

Jäljitelmätaideteos
Musiikin yms. lataaminen P2P-verkostoista

Jäljitelmätaideteos

Olen maalannut kopion tunnetun taiteilijan taulusta omaan käyttöön. Olen muuttamassa ulkomaille, eikä minulla ole mahdollisuutta ottaa sitä mukaan. Onko taulun kopion myyminen/lahjoittaminen laillista, vai joudunko yksinkertaisesti heittämään taulun roskalavalle?
Tässä tilanteessa keskeinen kysymys on kuka on maalannut alkuperäisen taulun. Jos tämän taiteilijan kuolemasta on kulunut yli 70 vuotta ei tekijänoikeus ole enää voimassa (tekijänoikeuslaki 43§) etkä siis voi loukata kenenkään tekijänoikeutta. Tällöinkin on tärkeä että korostat että olet myymässä kopiota jotta kukaan ei voisi syyttää väärennöksestä.

Jos tekijä on elossa on sinun syytä ottaa yhteyttä häneen tai jos hän on kuollut vähemmän kuin 70 vuotta sitten hänen perillisiin ja kysyä lupaa kopiotaulun myynnille.
Vastattu 30.1.2008

Musiikin yms. lataaminen P2P-verkostoista

Mikä on rangaistus esimerkiksi CD:n tai DVD:n lataamisesta peer to peer (P2P)-verkostoista?
Kyseessä on rikoslain 49:1§ mukainen tekijänoikeusrikos, josta voidaan tuomita sakkoon tai enintään kahdeksi vuodeksi vankeuteen. Tämä edellyttää tietenkin että olet ladannut tekijänoikeuden suojaamaa materialia ilman tekijänoikeuden haltijan lupaa. Sen sijaan aikomus ansaita rahaa ei ole edellytys rangaistukselle.

Tekijänoikeusrikos on rikoslain 49:6§ mukaan asianomistajarikos, eli syytettä ei nosteta ellei joko se jonka oikeutta on loukattu ilmoita rikoksesta tai erittäin tärkeä yleinen etu sitä vaadi.
Vastattu 10.12.2007