Oikeuskysymys.com

Kuluttaja-asiat

Kytkykauppa
Luottotietojen tarkistus
Asianajajan lasku
Talletussuoja kun on yhteinen tili
Uskonnon opetukseen osallistuminen
Osakkaan asema myynnissä
Kauppa vai lahja?
Skootterin vaihtaminen
Takuukorjauksen aikaraja
Useampi samanaikainen luottokortti
Pikavippien korko
TV-lupatarkastus

Kytkykauppa

Nyt kun iPhone on tulossa Suomeen näyttää siitä että se on sidottu Sonera liittymään. Onko tämä laillista? Näyttää siitä että Ranskassa on laki tämmöistä vastaan (http://www.unlockiphone.info/2007/07/iphones-in-france-law-says-they-must-be.html), eikö meillä ole mitään vastaavaa?
Suomen viestintämarkkinalakin 70 §:n mukaan puhelimen ja liittymän kytkykauppa on Suomessa sallittua muiden kuin GSM-verkkoa käyttävien puhelinten osalta. Koska iPhone toimii 3G-verkossa on tämä sallittua.

Nykymuodossaan pykälä on voimassa 1.4.2009 saakka. Hallitus on kuitenkin esittänyt että kytkykaupan sallivasta pykälästä tehtäisiin pysyvä.
Vastattu 21.9.2008

Luottotietojen tarkistus

Olen harkinnut hakea lainaa, mutta minulla on jo ennestään muista rahoituslaitoksista myönnettyjä luottoja. Ottaako pankki selvää näistä muista luotoista?
Mikäli olet hoitanut lainasi hyvin, ainoa tapa millä pankki saa tietoa lainoistasi on kysymällä sinulta. Jos sen sijaan olet laiminlyönnyt lainojen hoidon ja saanut maksuhäiriömerkinnän, niin siitä pankki saa tiedon, mikä voi vaikeuttaa lainan saamista.

Siitä mitä tietoja pankki voi saada säädetään luottotietolaissa.
Vastattu 17.9.2008

Asianajajan lasku

Kysyisin seuraavaa asiaa. Kun vastapuoli on vienyt haastehakemuksen oikeuteen, siinä vaiheessa asiaa on jo asianajajien välityksellä selvitelty, tovin aikaa, ja laskua kertynyt minullekkin huomatava summa, siis yli tuhat euroa. Vastapuoli päättääkin vetää haastehakemuksen pois oikeudesta, niin kuka maksaa asianajajan palkkiot. Siis minun, joka olen tavallaan osaton ja ollut pakoitettu vastaamaan asianajajalta tulleisiin "uhkauksiin". kyseessä riita-asia
Jokainen maksaa itse asianajajansa laskun ellei asiaa ole ratkaistu ja tuomioistuin määrännyt toista osapuolta krovaamaan toisen oikeudenkäyntikulut. Voit tietenkin ottaa yhteyttä vastapuoleen ja vaatia häntä maksamaan tämän laskun, mutta hänen velvoittaminen siihen ei onnistune.
Vastattu 18.8.2008

Talletussuoja kun on yhteinen tili

Jos pankki menee konkurssiin, niin valtio takaa yksityiselle henkilölle 25.000 € talletussuojan.
Meillä on mieheni kanssa yhteinen määräaikaistili 60.000€. Saammeko mahdollisessa konkurssitapauksessa 25.000 vai 50.000 ?
Onko eroa, jos tili on nimellä Matti ja Maija Meikäläinen vai Matti tai Maija Meikäläinen?

Mymmeli
Talletussuoja koskee molemman tallettajan osuutta erikseen, joten jos pankkinne menisi konkurssiin saisitte 50.000€. Enemmän tietoa talletussuojasta löydät Talletusuojarahaston sivuilta.
Vastattu 6.7.2008

Uskonnon opetukseen osallistuminen

Tyttäreni on eronnut kirkosta. Koulussa hänelle sanottiin, että tarvitaan vähintään kolme ei-kristittyä, että elämänkatsomustietotunnit voidaan järjestää. Tyttäreni on koulussaan ainoa, joka ei kuulu kirkkoon. Täytyykö hänen silti käydä uskonnon tunneilla?
Ei tarvitse. Sekä lukiolain 9§:ssä että perusopetuslain 13§:ssä sanotaan että uskonnolisiin yhdykuntiin (=kirkkoon) kuulumattomalle opiskelijalle järjestetään elämänkatsomustiedon opetusta.

Kuten yllämainituista pykälistä ilmenee, ei kolmen oppilaan vähimmäisvaatimus koske elämänkatsomustietoa, vaan muiden uskontojen kuin enemmistön uskonnon opetusta.
Vastattu 27.5.2008

Osakkaan asema myynnissä

Olen osakkaana pienessä yrityksessä (20%).Nyt kun toiminimi myydään, olenko oikeutettu saamaan "pesän" voitosta 20% , vaiko vain sijoittamani summan?
Yritykseen on vuosien kuluessa hankittu työkaluja ym tarpeistoa, joka nyt myynnissä menee ostajalle.
Mymmeli
Kirjoitat että olet osakkaana, mikä viittaa siihen että osittain omistamasi yhtiö on osakeyhtiö (OY). Jos asia on näin on tilanne varsin selvä: sinun tulee saada 20% koko kauppahinnasta.

Toisaalta kirjoitat että kyseessä on toiminimi, mikä viittaa siihen että harjoitatte liiketoimintaa omissa nimissänne ilman mitään yhtiötä. Jos tilanne on tämä on asia vähän mutkikkaampi, ja se mitä sinun tulee saada riippuu pitkälti siitä mitä on sovittu.
Vastattu 8.5.2008

Kauppa vai lahja?

Jos sopii henkilön kanssa että ei tarvi maksaa tuotetta niin onko henkilöllä oikeus vaatia rahoja tuotteesta?
Jos on sovittu että tuotteesta ei tarvitse maksaa, kyseessä on lahja eiksä siitä tarvitse maksaa. On kuitenkin todistelusyistä parempi jos asiasta on sovittu kirjallisesti, sillä yleisenä lähtökohtana on etteivät ihmiset yleensä anna omaisuuttaan vastikkeetta pois.
Vastattu 26.3.2008

Skootterin vaihtaminen

Ostamami skootteri on temppuillut uudesta asti milloin vähempi milloin jättänyt tienpäälle ollut valtuutetulla korjaamolla viisikertaa ja samat viat ovat edeleen skootterissa huoltoliike myöntää vian mutta ei ole pystynyt sitä korjaamaan vehkeellä ajettu vain 1200km. Onko mahdollista saada uusi skootteri viallisen tilalle? On keljua kun ei voi yhtään luottaa kulkupeliinsä.
Kuluttajansuojalain 18§ mukaan ostaja voi vaatia että viallinen tuote korjataan tai vaihdetaan virheettömään tuotteeseen. Lähtökohtaisesti myyjä päättää kumpi valitaan.

Jos skootteriasi ei saada kuntoon korjaamallakaan eikä myyjä suostu vaihtamaan sitä uuteen skootteriin voit kuluttajansuojalain 19§ mukaan vaatia kaupan purkua, jolloin palautat skootterin myyjälle ja saat rahat takaisin ja sitten voit ostaa uuden skootterin jostain muualta.
Vastattu 16.3.2008

Takuukorjauksen aikaraja

Jos vien viallisen tuotteen kaupalle ja he lupaavat korjata sen koska sen takuu on viellä voimassa, onko heillä jonkinlainen aikaraja korjata sitä?
Laissa ei säädetä mitään enimmäiskestoa takuukorjaukselle, vaikka takuuehdoista säädetäänkin kuluttajansuojalain 4:15a§:ssä.
Kuluttajaviraston kanta on kuitenkin että takuukorjauksen ei pitäisi kestää yli kahta viikkoa. Jos se kestää yli kaksi viikkoa tulisi kuluttajan saada korvaava laite käyttöönsä korjauksen ajaksi.
Vastattu 27.12.2007

Useampi samanaikainen luottokortti

Onko mahdollista saada samanaikaisesti käyttöönsä useampi luottokortti?
Luottokorttien tarjoamista yksityishenkilöille säännellään kuluttajasuojalain 7 luvussa. Mikään tämän luvun säänöksista ei estä myöntämästä useampaa luottokorttia samalle henkilölle, joten se voitko saada useamman samanaikaisen luottokortin riippuu pankista. Tiettävästi useimmat pankit suostuvat siihen jos asiakkaan taloudellinen tilanne on riittävän hyvä.
Vastattu 20.12.2007

Pikavippien korko

Onko laissa säädetty miten kohtuuton lainan tai pikavipin korko saa olla?
Asiasta ei ole laissa mitään yksiselitteistä säännöstä, mutta rikoslain 36:6§ määritellään lainvastaiseksi kiskonnaksi se että perii korkoa "joka huomattavasti ylittää julkisen valvonnan alaisten rahalaitosten vastaavassa luotonannossa ottaman tavanomaisen koron". Koska pikavippien todellinen vuosikorko voi usein olla pari sataa prosenttia, mikä on selvästi enemmän kuin pankkien perimät korot, voi hyvinkin olla että pikavippien tarjoajat syyllistyvät kiskontaan. Tiettävästi asiaa ei ole käsitelty tuomioistuimissa.
Vastattu 12.12.2007

TV-lupatarkastus

Onko TV-lupatarkastajilla oikeus tulla asuuntooni sisälle tarkistamaan onko minulla TV:tä?
Ei ole, mutta olet velvollinen valtion televisio- ja radiorahastosta annetun lain 10§ mukaan antamaan heille televisiomaksun perinnän kannalta olennaiset tiedot.

Koska kotirauha on perustuslain 10§ mukaan turvattu, ei sitä saa rikkoa ilman tähän oikeuttavaa nimenomaista lain säännöstä. TV-lupatarkastajille itselleen tällaista mahdollisuutta rikkoa kotirauhaa ei ole annettu, mutta valtion televisio- ja radiorahastosta annetun lain 37§ mukaan viestintävirastolla on tarvittaessa oikeus saada poliisilta virka-apua.
Vastattu 11.12.2007