Oikeuskysymys.com

Asuminen

Talo molempien nimiin
Asumisoikeustestamentti
Tarkennus kysymykseen "tupakointi kielletty asunnossa sisällä"
Yhtiövastike ja toisen poismuutto
Tupakointi "asunnossa sisällä"
Avoero ja kiista omistusasunnon kohtalosta
Asunnon ostaminen vaimon nimiin
Sopimukset ovat sitovia
Vuokrata vai myydä?
Lähtevän puolison osuus
Kenen nimiin asunto kirjataan
Korvaus remontista
Avopuolisolta asunnon puolikkaan osto
Lopputarkastus
Tupakointi vuokra-asunnossa
Muistilista asunnon ostajalle
Kenellä oikeus tavaroihin?
Miten myydä kun on yhteinen tili?
Jatkokysymys voiton jakaminen asuntokaupassa- kysymykseen
Omistajaksi remontin kautta
Talo yksin toisen nimiin
Voiton jakaminen asuntokaupassa
Kotietsintä
Jatkokysymys Yhteinen laina -kysymykseen
Omistussuhteet
Vieraspaikkojen käyttö taloyhtiössä
Vankilasta vapautuminen
Yhteinen laina?
Asunnon myyminen toiselle osapuolelle
Lainhuuto
Asunto-osake avoerossa
Keskeneräisen kodin myynti

Talo molempien nimiin

Aviomieheni sai äidiltään lahjoituksena vuonna 1997 omakotitalon, jossa asumme (2 aikuista ja 2 lasta). Omakotitalo tontteineen on aviomieheni nimissä. Nyt olemme miettineet em. siirtämistä molempien nimiin. Miten meidän pitäisi menetellä?
Asian voi tehdä lähtökohtaisesti kahdella tavalla: joko ostat puolet talosta tai sitten hän lahjoittaa sinulle puolet talosta.

Jos hän lahjoittaa sinulle puolet talosta on tilanne varsin selkeä. Silloin te molemmat omistatte talon yhdessä, ja silloin ette maksa toisillenne mitään. Silloin sinun on kuitenkin maksettava lahjaveroa siitä osuudesta taloa jonka saat. (Verohallinnon lahjaverolaskurin avulla saat selville, miten paljon).

Toinen vaihtoehto on että hän myy puolet asunnosta sinulle. Silloinkin on suoritettava veroa, mutta tällöin suoritettava varainsiirotvero on vain 4 % kaupan arvosta. Jos hän myy puolet asunnosta sinulle, on tärkeää että maksat kauppahinnan, sillä muuten teitä voidaan epäillä veropetoksesta.
Vastattu 20.5.2009

Asumisoikeustestamentti

Avomieheni omistaa osakkeen, jossa asumme. Hän haluaisi tehdä hyväkseni kuolemantapauksen varalta
asumisoikeuden. Voisin jäädä asuntoon asumaan maksamalla yhtiövastikkeen. Avomieheni on lapseton. Sisaruksia hänellä on. Joutuisinko maksamaan esim.kiinteistöveroa? Miten tällainen testamentti laaditaan? T. Varaton avopuoliso
Tällainen asumisoikeustestamentti tehdään samalla tavalla kuin mikä tahansa muukin testamentti, eli se on tehtävä kirjallisena ja kahden esteettömän henkilön on todistettava se oikeaksi (perintökaari 10:1§). Ne jotka eivät voi todistaa on lueteltu perintökaaren 10:4§:ssä.

Yleensä asunto-osakeyhtiöt maksavat kiinteistöverot ja sisällyttävät ne samoin kuin muutkin kustannukset yhtiövastikkeeseen, joten yhtiövastikkeen lisäksi et joudu kiinteistöveroa maksamaan.
Vastattu 8.1.2009

Tarkennus kysymykseen "tupakointi kielletty asunnossa sisällä"

Hei!
Tarkennus kysymykseen "tupakointi kielletty asunnossa sisällä".

Kirjaimellisesti vuokrasopimuksessa lukee, että "asunnossa sisällä ei saa tupakoida". Parveke on kylläkin lasitettu, mutta koskeeko kielto myös tupakointia siellä?
Asiasta ei voi olla 100% varma, sillä asiasta ei ole laissa yksiselitteisiä säännöksiä, eikä tästä nimenomaisesta kysymyksestä ole oikeustapauksia.

Vastausta voi kuitenkin hakea korkeimmain oikeuden ratkaisusta 2008:7, joka koskee parveketupakointia, vaikka siinä tupakointia oli kieltämässä taloyhtiö eikä vuokraisäntä. Tuomion perusteluista ilmenee, että parveke (myös lasitettu) ei ole osa itse asuntoa, vaan siihen liitännäinen tila. Tämän perusteella kielto tupakoida "asunnossa sisällä" ei koske tupakointia parvekkeella, edes lasitetulla.
Vastattu 30.12.2008

Yhtiövastike ja toisen poismuutto

Miten menetellään yhtiövastikkeen maksun kanssa kun toinen osapuoli muuttaa yhteisestä asunnosta pois vuokralle uuteen asuntoon. Molemmilla on omat pankkilainat eli asunnon osakkeen omistus on 50/50 ja toinen osapuoili jää asumaan kyseiseen asuntoon. Eli miten silloin menetellään yhtiön hoitovastikkeen maksun kanssa. Voiko lähtevä osapuoli vaatia, että asuntoon jäävä maksaa silloin koko yhtiövastikkeen?
Se on varmasti ihan järkevä ratkaisu.

Periaatteessa poismuuttava osapuoli ei voi vaatia tätä, mutta sen sijaan poismuuttava voi vaatia jäljellejäävää maksamaan vuokraa, sillä hän omistaa puolet asunnosta. Vuokraa voi vaatia enintään puolet siitä mitä hän saisi, jos omistaisi asunnon kokonaan. Siksi hänen vuokratulot voivat olla suuremmatkin kuin se puolet yhtiövastikkeesta jonka hän joutuu maksamaan.

Jos poismuuttava ei kuitenkaan ole kiinnostunut vuokratulojen saamisesta, on se että asumaan jäävä maksaa koko yhtiövastikkeen mutta ei maksa vuokraa poismuuttavalle kätevä ja oikeudenmukainen ratkaisu.
Vastattu 30.12.2008

Tupakointi "asunnossa sisällä"

Hei!

Jos vuokrasopimuksessa on kielletty tupakointi asunnossa sisällä, niin koskeeko kielto myös parvekkeella tupakointia?
Vastaus riippuu siitä, miten kielto on sopimuksessa muotoiltu. Jos sopimuksessa on määritelty että tupakointi on kielletty "asunnossa sisällä", ei tämä tarkoita parveketta, ainakaan jos parveke ei ole lasitettu. Parvekehan ei kuulu asunnon sisätiloihin.

Mutta kuten sanottu, lopullinen vastaus riippuu sopimuksen sanamuodosta.
Vastattu 30.11.2008

Avoero ja kiista omistusasunnon kohtalosta

Kysyisin, mitkä ovat vaihtoehdot asunnon kanssa, jos erotilanteessa tulee riita asunnon kohtalosta. Ostimme mieheni kanssa paritalon puolikkaan kesällä 2006, omistussuhde on 50/50. Lainamaksut on hoidettu prikulleen puoliksi. Pankkilainan saimme mieheni vanhempien takauksella, mutta sillä tuskin on vaikutusta jakotilanteessa?

Onko minulla erotilanteessa oikeus vaatia, että asunto myydään pois täysin ulkopuolisille ostajille? Molemmat haluaisivat pitää asunnon itsellään, mutta jos minä joutuisin lopulta lähtemään, en periaatteestakaan haluaisi myydä omaa puolikastani miehelle, vaan katson, että siinä tapauksessa molemmat joutuvat luopumaan ns. tasapuolisuuden nimissä.
Tiedän, että mies tulisi pitämään asunnosta raivoisasti kiinni ja tekisi kaikkensa, jotta saisi sen kokonaan itselleen eikä suostuisi edes harkitsemaan poismyymistä. Mitä siis moisessa pattitilanteessa voisi tehdä? Kuinka pitkällinen ja ikävä riita tällaisesta voi pahimmillaan syntyä? Mitkä olisivat ko. tilanteessa sekä miehen että minun oikeudet/mahdollisuudet saada oma tahto läpi? Mistä saisin lisää tietoa aiheesta?
Ensinäkin, takaus on pelkästään lainaan liityvä vakuusjärjestely, joka ei vaikuta siihen missä suhteessa omistatte asunnon.

Toiseksi, sinulla on oikeus vaatia että asunto myydään pois (laki eräistä yhteisomistussuhteista 9§), jos ette pääse sopimukseen asunnon kohtalosta. Toisaalta tämä asia edellyttää oikeuskäsittelyä joka voi kestää pitkäänkin. Siksi kysyisinkin että kannattaako se, vai olisiko parempi myydä se miehellesi, sillä voithan pyytää enemmänkin kuin normaalin markkinahinnan? Jos hän ei suostu siihen, voit ottaa puheeksi poismyymisen.
Vastattu 6.10.2008

Asunnon ostaminen vaimon nimiin

Hei! Tahdon ottaa omissa nimissäni lainaa n. 100 000 euron arvoisen asunnon ostoon. Asunnon tahdon kuitenkin merkitä 100% vaimoni omistukseen. Laina nostetaan minun ja vaimoni yhteiselle tilille ja asunto rahoitetaan kokonaisuudessaan lainalla. Lainaa maksamme yhdessä takaisin. Onnistuuko, vai pitääkö esim. lahjaveroa maksaa?
Sinänsä suunnittelemasi järjestely on täysin mahdollinen, mutta on olemassa ilmeinen vaara siitä, että verottaja katsoo tämän lahjaksi ja vaatii vaimoasi maksamaan lahjaveroa. Tämän vuoksi järjestely voi tulla varsin kalliiksi.

Toinen asia mikä voi olla hyvä ottaa huomioon, vaikka se toivottavasti ei tule ajankohtaiseksi, on ero. Erotilanteessa epäselvät tai harhaanjohtavasti kirjatut omistussuhteet voivat aiheuttaa paljon ylimääräistä vaivaa.
Vastattu 17.9.2008

Sopimukset ovat sitovia

Minulle on tullut avoero ja asumme puolisoni 100% omistamassa asunnossa. Olen maksanut koko siellä asumamme ajan ytiövastikkeen vesimaksut ja autopaikan taloyhtiön tilille. Lisäksi olen pääasiassa hoitanut ruokakauppa ym. kulut. Avopuolisoni on yksin lyhentänyt omaa lainaansa. Kun päätimme erosta sovimme että saan asua hänen asunnossaan niin kauan kun tarve vaatii. Nyt päätöksenteosta on kulunut noin kolme viikkoa ja olen tehnyt asuntokaupat ja olemme sopineet että saan asua hänen asunnossaan kunnes saan remontin uudessa asunnossani valmiiksi. Nyt kuitenkin riitatilanteessa avopuolisoni on ilmoittanut, että minulla ei ole mitään oikeutta asua hänen asunnossaan kun hän niin päättää ja että minun täytyy lähtea sieltä heti. Eikö minulla tosiaan ole mitään oikeuksia?
Jos olette sopineet että saat asua asunnossa kunnes remonttisi on valmis, niin silloin saat asua siellä kunnes remonttisi on valmis. Puoliso ei voi yksipuolisesti peruuttaa tekemiään sopimuksia.

Jos olette sopineet asiasta kirjallisesti, on asia todella näin yksinkertainen. Jos olettte sopineet vain suullisesti, jää asia riippumaan todistelukysymyksistä. Parasta olisi jos joku kolmas henkilö on ollut paikalla kun sovitte, niin hän voi tarvittaessa toimia todistajana.
Vastattu 12.9.2008

Vuokrata vai myydä?

Asun avovaimoni kanssa asunnossa mikä on 50 / 50 molemmilla, ollaan lyhennetty itse lainaa vasta pari kuukautta. Hän haluaa jäädä asumaan asuntoon mutta haluaisi että minä omistaisin 50 vielä asunnosta vaikka meille tulee ero. Minä olen maksanut korot noin 2 vuoden ajalta. En vaadi mitään rahoja häneltä mutta epäilen että hän pystyisi lyhentämään ja hoitamaan korot koska on työtön, meillä on 3 lasta. Hän jäisi asumaan lasten kanssa asuntoon. Miten pitäisi toimia ?
Tilanteessanne lienee kaksi järkevää ratkaisua: joko myyt asunnonpuolikkaan avovoimollesi tai vuokraat sen hänelle. Jos vaimosi ei halua sitä ostaa on vuokraaminen hyvä ratkaisu. Eli hän jäisi asumaan asuntoon ja maksaisi sinulle puolet siitä mitä maksaisi jos vuokraisi asunnon joltain kolmannelta osapuolelta.

Sanoit että teillä on kolme lasta, ja jos he jäävät asumaan avovaimosi kanssa joudut maksamaan hänelle elatusapua. Siksi yksi mahdollinen ratkaisu on kuittaaminen: eli hän ei maksaisi mitään vuokraa etkä sinä elatusapua (edellyttäen että asunnonpuolikkaan vuokra ja elatusapumaksusi ovat suunnilleen yhtä suuria.)
Vastattu 10.9.2008

Lähtevän puolison osuus

Yhteinen asuntolaina ja sopuisa avioero vireillä. Lainaa maksettu muutaman vuoden verran ja puoliso haluaa lunastaa osakkeen itselleen. Miten määräytyy lähtevän osapuolen osuus asunnon arvioijan käynnin jälkeen?
Jos omistatte asunnon 50/50 niin silloin se joka jää maksaa sille joka lähtee puolet asunnon arvosta. Jos pankki suostuu siihen että jäljellejäävä puoliso ottaa koko lainan itselleen, niin silloin asuntoon jäävä puoliso maksaa vain puolet asunnon ja lainan välisestä erotuksesta.
Vastattu 18.8.2008

Kenen nimiin asunto kirjataan

Ostimme vaimoni kanssa asunnon, jonka omistus kirjattiin 100% minun nimiini. Asuntolaina otettiin kuitenkin puoliksi. Voiko verottaja katsoa yhteiseltä tililtämme, johon molemmat siirtävät rahaa, tehdyt lainanlyhennykset lahjoituksiksi ja periä niistä lahjaveron?

Entäpä jos vaihdamme asuntoa ja kirjaamme uuden asunnon 100% vaimoni nimiin. Voimmeko käyttää nykyisestä, minun omistamastani asunnosta saatuja rahoja ilman että verottaja katsoo minun lahjoittavan rahaa vaimolleni?
Verotuksessa vallitsee ns. falsa demonstrandio non nocet-periaate, eli jos tosiasiassa omistatte asunnon yhdessä ei sinun pitäisi joutua maksamaan lahjaveroa. Tästä huolimatta suosittelen tekemään kirjaukset mahdollisimman totuudenmukaisina, koska virheelliset kirjaukset voivat tosiaan johtaa siihen että veroviranomaiset epäilevät teitä veropetoksesta. Lisäksi on syytä muistaa sekin, että jos kävisi niin että te eroaisitte, tällaiset virheelliset kirjaukset ovat omiaan vaikeuttamaan omaisuuden jakoa.
Vastattu 18.8.2008

Korvaus remontista

Olemme asuneet avoliitossa 5 vuotta vanhempieni omistamassa maalaistalossa, jossa olemme saaneet siis asua ilmaiseksi. Olemme ottaneet remonttilainaa talon kunnostamiseksi 90000 euroa ja mieheni on hoitanut 600 euroa kuussa lainanlyhennyksen, minä muut perheen laskut ja pääasiassa ruokakustannukset yms.
Nyt avoeron tullessa loppulaina siirtyy siis minulle maksettavaksi ja nyt mies vaatii korvauksia tehdystä remontista eli siis jonkinlaista palkkaa tehdystä työstä vedoten talon arvonnousuun. Onko minulla velvollisuus vielä maksaa hänelle tällaista korvausta?
Ensinäkin miehesi tulisi vaatia korvausta arvonnoususta vanhemmiltasi jos he kerran omistavat talon. Sinulla ei ole velvollisuutta maksaa hänelle siitä että hänen työnsä on nostanut jonkun kolmannen osapuolen (siis vanhempiesi) omsaisuuden arvoa.

Toiseksi hän voisi vedota vanhempiasi vastaan lähinnä perusteettoman edun palautukseen, jos hän katsoo että he ovat perusteettomasti hyötyneet hänen kustannuksellaan. Tällaiset väitteet heidän hyötymisestään hänen kustannuksellaan ovat kuitenkin remontista huolimatta varsin heikolla pohjalla: onhan hän saanut asua viisi vuotta maksamatta mitään vuokraa.
Vastattu 18.8.2008

Avopuolisolta asunnon puolikkaan osto

Olemme asuneet avoliitossa reilun vuoden, avomieheni ja pankin (siis laina) omistamassa vanhassa ok-talossa. Olen osallistunut työlläni asumiseni ajan kustannuksiin mutta avoni on maksanut materiaalit yms. koskien mm.pihamaan tekoa, makkarin remonttia ym. Osallistun normaalisti päivittäisiin kustannuksiin. Meillä on molemmilla 1 lapsi, jotka asuvat meillä.

Ajatuksena on,että ajankohtana x lunastaisin puolet talosta itselleni. Koska juuri nyt opiskelen, vaikkakin tulot ovat opintorahan vuoksi (liiton pv-raha)kohtuulliset, lainaa ei välttämättä pankista heruisi. Muutenkin ajatus pankille maksusta mietityttää ja olemme tuumineen, olisiko viisainta ottaa lakimies esille ja hoitaa asiat jotenkin niin, että jossakin vaihessa alan maksamaan avolleni suoraan osuuttani kk-lainan lyhennyksestä. Tiedän,että verottja vaatii silloin jotakin tositetta että näin oikeasti tapahtuukin.

Miten tulisi toimia, jotta kaikki sujuu oikein?

Pitääkö hommata verottajan hyväksymä asunnon tarkastaja, joka määrittää talon arvon vai riittääkö yleinen markkinoilla oleva?

Mitähän tuollainen liene maksaa,-ajatuksena ei tietenkään ole että talon arvoa yli-nostettaisiin vaan hinta olisi oikea.

Miten toimia niin,että mahdollisen eron tullessa,-kopkop,-minä tai avoni ei jäisi nuolemaan näppejä eli minä saisin sekä maksamani että arvon nousun vaikuttimet/asuntoon sijoitukseni takaisin? Jos eroaisimme, minulle on täysin selvä että hän jäisi poikansa kanssa tähän asumaan, mutta luonnollisesti tuolloin pitäisi saada tilit tasan ilman ylimääräisä pahaa mieltä.

Syy miksi en myöskään haluaisi lainaa ottaa, on se että avollani jo laina on ja korot myös ja tuntuisi hölmöltä ottaa toinen laina. Omaisuutta minulla on vain hiukan käteisvaroja sekä pari vuotta vanha oma auto, joka liene kävisi myöskin osaltaan asunnon maksusta jos sen jakaisi meidän kesken.

Myös se mietityttää, miten välttää se,että kun avollani on tietty määrä lainaa maksamatta,-sanotaan vaikka n.30000 ja kun minun pitäisi ostaa lainan ottaessani hänelle talosta puolet miinus tietty % määrä minkä hän voi antaa minulle "anteeksi" verottajan puolesta sekä hän voi antaa minulle tietyn summan lahjaksi ilman veroa,-niin miten välttää se että minun pitäisi kuitenkin maksaa osuuteni arviolta n.100 000e talosta joka olisi paljon enemmän kuin tuo avollani jäljellä oleva lainamäärä..eli tavallaan asunnosta maksettaisiin sitten yhteensä paljon enemmän kuin mitä siitä alunperinkään on maksettu,vaikkakin laina olisi minun nimissäni..eli tavallaan osittain tuplasti,-jos ymmärrät mitä tarkoitan.
Luonnollisesti tarkoitan rehellisiä keinoja välttää turhia kuluja.

Olisiko olemassa vielä jokun muu järkevä edullisempi vaihtoehto ostoon, jonka verottaja hyväksyisi/ olisi meille suopea?

Onko naimisissa ololla/avoliitolla mitään vaikutusta näissä asioissa?
Ymmärtääkseni teidän tilanteessanne olisi järkevintä ensiksi pyytää kiinteistövälittäjää paikanpäälle selvittämään mikä asunnon arvo on. Tämän jälkeen voitte laatia maksusuunnitelman jossa sovitte miten paljon maksat kuukaudessa ja miten monta kuukautta maksat näitä eriä.

On syytä huomata että tääläkin tavalla joudutte maksamaan veroa (1,6% kauppahinnasta jos kyseessä on asunto-osakkeita, 4% jos kyseessä on kiinteistö), mutta selvästi vähemmän kun jos kyseessä olisi lahjoitus. Ja kuten totesit kaikki tositteet maksuista kannattaa säästää, sillä puolisoiden välinen osa-maksukauppa saattaa herättää veroviranomaisissa epäluuloja!

Jos teillä on selkä maksusuunnitelma jota myös noudatatte helpottaa se myös mahdollisessa erotilanteessa: siitähän on helppo laskea paljonko olet jo maksanut, eli paljonko sinun tulee saada takaisin.

Jos puolisosi päättää lahjoittaa osan on nämä lahjotukset verovapaita jos niiden arvo on alle 4 000 euroa. Sitä suuremmista lahjoituksista menevän veron voit selvittää verohallinnon lahjaverolaskurilla.

Naimisissa ololla/avoliitolla ei ole merkitystä jos teette pelkästään kauppasopimuksen. Sen sijaan lahjaveroprosentti on alempi jos olette naimisissa.
Vastattu 18.8.2008

Lopputarkastus

Jos vuokranantaja ei kutsu vuokralaista poismuuton yhteydessä yhteiseen huoneiston katselmukseen, eikä toimita vuokralaiselle lopputarkastuspöytäkirjaa, eikä anna vuokralaiselle mahdollisuutta itse siivota/korjata mahdollisia vahinkoja, mutta lähettää kuukausien kuluttua remonttilaskun niin toimiiko vuokranantaja laillisesti?
Mikään laki ei velvoita vuokranantajaa järjestämään yhteistä katselmusta tai toimittamaan lopputarkastuspöytäkirjaa vuokralaiselle, mutta tämä on tietenkin suositeltavaa jos vuokranantaja aikoo vaatia korvauksia remonttikustannuksista.

Jos olet sotkenut/vahingoittanut asuntoa olet tietenkin velvollinen korvaamaan aiheuttamasi vahingot (laki asuinhuoneiston vuokrauksesta 25§). Toisaalta pelkkä remonttilasku ei tee sinusta maksuvelvollista, sillä voihan olla että vuokranantaja on muuten vaan tehnyt parannuksia asuntoon. Suosittelen että otat yhteyttä vuokranantajaan ja vaadit että hän mahdollisimman tarkaan selittää, mihin hänen vaatimuksensa perustuu. Voit myös vaatia että vuokranantaja maksaa osan remonttilaskuista, jos kyse on vahingoista jotka olisit itse voinut korjata halvemmalla.
Vastattu 18.7.2008

Tupakointi vuokra-asunnossa

Voiko vuokranantaja vaatia korvausta tupakoinnin aiheuttamista vahingoista, vaikka huoneistossa ei oltu kielletty tupakointia?
Asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain 25§ mukaan vuokralainen ei ole vastuussa tavallisesta kulumisesta, mutta kylläkin tahallisesti tai huolimattomuudellaan aiheuttamastaan vahingosta. Kysymys on siis siitä onko tupakoinnista jäävä haju tavallista kulumista.

Koska tupakanhaju alentaa asunnon hintaa selvästi enemmän kun muu asumisesta johtuva voidaan katsoa että kyse ei ole tavallisesta kulumisesta, ja näin ollen vuokralainen on vastuussa tupakoinnilla aiheuttamastaan vahingosta ellei hän ole saanut nimenomaista lupaa tupakoida.

Vastattu 4.7.2008

Muistilista asunnon ostajalle

Hei!

Olemme miettineet ystävämme kanssa yhteisen asunnon ostoa 50/50 omistuksella. Mitä kaikkea tulisi ottaa huomioon? Entä pankkilainan kanssa? Tahtoisimme kuitenkin ottaa molemmat omat lainat. Mitä tapahtuu jos toinen ei pysty maksamaan?
Yleensäkin aina kun ostaa osuntoa kanttaa selvittää ainakin seuraavat asiat:

-asunnon tarkka pinta-ala ja huoneluku
-asunnon kunto
-taloyhtiön taloudellinen tila ja mahdollinen velkaantuneisuus
-asumiskustannukset, eli yhtiövastikkeet, autopaikkamaksut yms.
-tulevat putkiremontit ja muut peruskorjaukset

Kun ostatte asuntoa yhdessä kannattaa myös etukäteen miettiä mitä teette jos toinen haluaa muuttaa pois, mutta toinen ei.

Molemmat voitte vapaasti ottaa omat pankkilainanne. Ainoa mikä voi tuottaa ongelmia on vakuuden asettaminen lainalle. En osaa sanoa suostuuko pankki siihen että samaa asuntoa käyttää vakuutena molempien lainalle, tätä kannattaa kysyä pankilta. Tietenkin jos teillä on muuta omaisuutta mitä voitte asettaa vakuudeksi, ei tämä ole ongelma.

Jos teillä on erilliset lainat ei toinen joudu maksamaan jos toinen joutuu maksuvaikeuksiin. Jos asunto on kuitenkin ollut vakuutena maksuvaikeuksiin joutuneen velasta, voi pankki kuitenkin myydä asunnon.
Vastattu 4.7.2008

Kenellä oikeus tavaroihin?

Minulla on sellainen tilanne että olen ollut mieheni kanssa n.13.v ja vajaa puolet siitä asuimme yhdessä, lapsia on kaksi. Yhteisasumisen alkuvaiheessa myin kaikki minun omat tavarat ja ajan myötä olen ostanut joitain ja mies suurimman osan. Onko minulla oikeutta kyseisiin huonekaluihin/tavaroihin vaikka mies on niitä maksanut (olemme avoliitossa)?
Lähtökohtaisesti se joka on ostanut tavarat omistaa ne. Koska olette avoliitossa ei sinulla ole myöskään avio-oikeutta kyseisiin tavaroihin.

Se mihin voisit vedota on oppi perusteettoman edun palautuksesta. Jos olet käyttänyt rahasi perheen hyväksi esim. ruokaa ostamalla samalla kun mies on ostanut kaikki huonekalut ym. tavarat, hyötyy hän erotilanteessa perusteettomasti kustanuksellasi, ja voit vaatia tämän perusteettoman edun palauttamista. Tähän vetoaminen vaatii kuitenkin että pystyt varsin hyvin osoittamaan miten perheen rahat on käytetty.
Vastattu 4.7.2008

Miten myydä kun on yhteinen tili?

Hei,

Asumme avioliitossa rivitalossa, jonka minä omistan. Meillä on myös yhteiset tilit. Jos myisin asunnostamme puolet (50%) puolisolleni, niin miten esim. verottajan silmissä kauppasumma on maksettu, koska sitä ei voi varsinaisesti siirtää toisen tililtä toiselle, koska tilit ovat yhteiset?

Ja vaikuttaako asiaan se, että puolisoni ansaitsee minua vähemmän eli periaatteessa tileillä olevista rahoista suurin osa on minun tienaamiani?
Jos "myyt" puolisollesi puolet asunnostaon olemassa ilmeinen vaara että toimenpide katsotaan lahjaksi, josta on suoritettava lahjaveroa. Kauppa on nimittäin luonteeltaan kaksipuolinen toimenpide, mitä suunnittelemasi "myynti" ei ole.

Helpointa olisi jos perustaisitte kummallekin omat tilit, niin että puolisosi voisi maksaa kauppahinna omista rahoistaan sinulle. Koko kauppahintaa ei tarvitse maksaa kerralla, vaan voitte sopia pitkästäkin maksuaikataulusta, kunhan vaan puolisosi on yksiselitteisesti maksanut käyvän hinnan ostamastaan puolikkaasta.
Vastattu 24.6.2008

Jatkokysymys voiton jakaminen asuntokaupassa- kysymykseen

Jatkokysymys voiton jakaminen asuntokaupassa- kysymykseen: voiko verottaja sitten puuttua siihen, jos toinen maksaa osuutensa lainan lyhennyksistä toisen tilille, koska lainan lyhennykset menevät suoraveloituksena tältä tililtä? Näkeekö verottaja nämä rahat ikäänkuin vuokratuloina?
Ei verottaja voi niitä vuokratuloina nähdä, jos ne siirretään toiselle tilille nimenomaan yhteisen lainan lyhentämistä varten. Ratkaisevaa on nimittäin toiminnan todellinen luonne, ei se miltä se ensisilmäykseltä saattaa näyttää.

Jos joku verovirkailija kuitenkin tulkitsee sen vuokratuloksi suosittelen asiasta valittamista (ks. Verohallinon muutoksenhakuohjeet).
Vastattu 10.6.2008

Omistajaksi remontin kautta

Avomieheni omistaa talon. Olen asunnut hänen kanssa nyt 2003 alk. Nyt meidän pitäisi tehdä mittava remontti. Haluan ottaa remonttilainaa ja omistaa 50%. Miten kävisi että avomieheni ja minä voisimme omistaa talon 50/50 tai 40/60?
Jos haluat omistaa 50% talosta on sinun tehtävä kauppakirja avomiehesi kanssa. Yksi kätevä tapa toteuttaa suunnitelmasi on että merkitsette kauppakirjaan että maksat kauppahinnan kustantamalla remontin.
Vastattu 10.6.2008

Talo yksin toisen nimiin

Miten verottaja suhtautuu asiaan, jos avioliitossa elävä pariskunta ostaa ensiasunnon siten, että niin asunto kuin lainakin tulevat ainoastaan toisen puolison nimelle?

Lainaa lyhennettäisiin pääasiassa lainanottajan omalta tililtä, mutta myös tarvittaessa aviopuolisoiden yhteiseltä tililtä, johon molemmilla on käyttöoikeus ja johon molemmat ovat tallettaneet omia varojaan? Tuleeko tällaisessa tilanteessa mukaan lahjavero vai katsotaanko yhteisen tilin olevan yhteinen, jolloin siellä oleville varoille voi kumpikin halutessaan tehdä mitä vain?
Se on ainakin täysin hyväksyttävää että niin asunto kuin lainakin tulevat vain toisen puolison nimiin, varsinkin kun lainaa lyhenetään lainanottajan tililtä.

Kyseessä ei ole lahja, jos rahaa lyhennyksiin otetaan yhteiseltä tililtä silloin tällöin. Lahjaverotus ajankohtaistuisi lähinnä jos talletukset ovat enimmäkseen toisen tekemiä, kun taas nostot ovat enimmäkseen toisen. Jos molemmat tallettavat tilille ja nostavat tilitä rahaa, ei sitä voi katsoa lahjaksi vaikka nostot ja talletukset eivät aina täsmäisikään.

Toisaalta vaikka veroviranomaiset tulkitsisivat sen lahjaksi, ei veroa peritä alle 4000€ lahjasta, ellei niitä ola annettu useampia kolmen vuoden aikana.
Vastattu 10.6.2008

Voiton jakaminen asuntokaupassa

Tilanne: asuntolaina on pariskunnasta vain toisen nimissä, itse asunto molempien nimissä eli omistussuhde 50/50. Molemmat ovat maksaneet lainaa yhtä paljon.
Asunto myydään ja siitä saadaan voittoa esim. 10000e.

Miten voitto jaetaan? Onko sillä mitään merkitystä voiton jaossa, kenen nimissä laina on? Eli voidaanko voitto jakaa molemmille tasan ilman pelkoa lahjaveroista tai muista?
Asunnon myynnistä saatavat rahat jaetaan omistussuhteiden mukaan, joten jos omistatte asunnon 50/50, jaetaan rahat myös samassa suhteessa.

Sillä kenen nimissä laina on ei ole vaikutusta myynnistä saatavien rahojen jakoon. Varsinkin kun olette molemmat osallistuneet lainan maksamineen ei verottajalla ole perusteita väittää ettei 50/50-omistus ole todellinen.
Vastattu 1.6.2008

Kotietsintä

Onko poliisilla oikeus tulla asuntoon ilman asunnon haltijan lupaa?
Kyllä. Kotietsinnästä säädetään pakkokeinolain 5 luvussa.
Vastattu 27.5.2008

Jatkokysymys Yhteinen laina -kysymykseen


Omistamme asunnon siis suhteessa 45/55 ja maksoin oman osuuteni (55) siitä ilman lainarahaa. Asuntolaina (45 prosenttiin) otettiin kuitenkin yhteisenä, molempien nimiin (50/50). Puolisoni hoitaa tästä huolimatta lainan täysin yksin ja se on käytännössä vain hänen lainansa. Ei kai tästä menettelystä aiheudu myöhemmin veroseuraamuksia, esim. lahjaveroa tms.?
Riittääkö se, että laina on maksettu puolisoni tililtä todistamaa verottajalle, että tässä ei ole kyse lahjoituksista?
Kuvauksesi mukaan olet käytännössä takaajan asemassa suhteessa puolisosi lainaan, eli pankki voi periä lainan sinulta jos puolisosi ei sitä maksa, mutta muuten et osallistu lainan maksuun ollenkaan.

Oikeustieteessä lähdetään siitä että ratkaiseva tekijä on asioiden todellinen luonne, eli jos mitään varallisuutta ei todellisuudessa ole siirtynyt sinulta puolisollesi, ei kyse ole lahjoituksesta eikä verottajalla siksi ole mitään perustetta vaatia lahjaveroa.
Vastattu 9.5.2008

Omistussuhteet

Avoero on vireillä ja asunto kaupataan koska avopuoliso ei suostunut että lunastaisin hänet ulos.
Pointti on tämä:vuonna-97 Asunnon hinta 447.500 mk josta avopuoliso maksoi n. 150.000 mk,minä maksoin loput omiin nimiini ottamalla lainalla ja entisellä asunnolla.
Kauppakirjassa ei ole mitään mainintaa että omistus olisi 50/50.
Eli onko 150.000 mk sijoittaneella oikeus vaatia puolet asunnon arvosta?
Olisin valmis maksamaan hänelle sen hetkisen rahasumman suhteessa kauppahintaan.
Lähtökohtana on että jos useampi henkilö omistaa yhdessä jotain, ovat heidän omistussuhteet yhtä suuret. Se joka väittää että niin ei ole on velvollinen näyttämään väitteensä toteen.

Sinun tapauksessa tilanne on kuitenkin sikäli selvä että olet maksanut selvästi enemmän asunnosta eikä kauppakirjassa (eikä ilmeisesti missään muussakaan asiakirjassa) ole maininta 50/50-omistuksesta. Näin ollen voit perustellusti vaatia että asuntokaupasta saatavat rahat jaetaan samassa suhteessa kun millä alunperin osallistuitte asunnon ostoon.
Vastattu 9.5.2008

Vieraspaikkojen käyttö taloyhtiössä

Onko taloyhtiön yhdellä osakkaalla oikeus pitää ja varastoida asuntoautoaan vieraspaikalla.
Asunto-osakeyhtiölaissa ei ole asiasta säädetty, joten se riippuu taloyhtiön yhtiöjärjestyksestä. Kieltämättä tämän osakkaan toiminta on ainakin vieraspaikkojen alkuperäisen idean vastainen.

Vastattu 5.5.2008

Vankilasta vapautuminen

En tiedä aihetta. Kysymykseni on:
Miten hankilö voi saada armahdusta vankilassa ollessa? (Koskee Suomea)
Perustutslain 105§ mukaan armahduksista päättää presidentti oikeusministriön esittelystä korkeinta oikeutta kuultuaan.
Vastattu 29.4.2008

Yhteinen laina?

Olemme ostaneet avopuolisoni kanssa asunnon omistussuhteessa 45/55. Olemme taloudellisesti epätasapainossa ja minä sain oman osuuteni (55 %) rahoitettua ilman velkarahaa. Avopuolisoni sen sijaan joutui ottamaan koko omaan osuutensa asuntolainan. Laina laitettiin meidän molempien nimiin, koska näin se saatiin edullisemmalla marginaalilla ja tämä oli yhteistä kokonaistalouttamme ajatellen järkevää. Avopuolisoni hoitaa kuitenkin lainan yksin ja se on siis käytännössä yksin hänen lainansa. Asian kirjoitimme myös vapaamuotoisesti paperille, jonka molemmat allekirjoitimme.

Nyt varmistaisin, miten mahdollisen eron/kuoleman tapauksessa lain mukaan kävisi. Jos asunto myytäisiin, siitä saatavat rahathan jaettaisiin omistussuhteiden mukaan, mutta entä laina? Ei kai katsota, että joutuisin maksamaan siitä puolet, vaikka oman omistusosuuteni olenkin jo asunnosta maksanut? Onko vapaamuotoisesti paperille kirjoitettu selvitys asiasta laillisesti pätevä?

Entä miten lainan kävisi kuolemantapauksissa? Meillä on yksi yhteinen lapsi. Entä jos lapsellekin kävisi jotain, voisivatko puolison sukulaiset sitten vaatia asunnosta 45 prosenttia ja tämän lisäksi puolta lainasta?
Jos laina on otettu molempien nimissä, ovat molemmat vastuussa sen maksamisesta. Tekemänne sopimus on sitova teidän välillänne, mutta koska pankki ei ole siinä osapuolena, ei se sido pankkia. Eli jos avopuolisosi ei pysty maksamaan takaisin lainaansa pankille, joudut sinä sen tekemään. Voit kuitenkin sopimuksenne perusteella vaatia näitä rahoja puolisoltasi sitten kun hänen taloudellinen tilanteensa paranee.

Jos myytte asunnon rahat jaettaisiin omistussuhteiden mukaan.

Kuolemantapauksessa ensisijainen perillinen on tietenkin lapsenne, mutta jos hänkään olisi elossa menisi perintö puolison sukulaisille. Sitä kuka perii kenet voi testamentilla muuttaa, ks. perintökaari, luku 10
Vastattu 26.3.2008

Asunnon myyminen toiselle osapuolelle

Olemme avomiehen kanssa eroamassa ja meillä on yhteinen asunto, jonka omistus on kummallakin 50-50%. Kauppatilanteessa maksoin kuitenkin asunnosta x verran enemmän kuin hän, mutta papereihin merkittiin se 50-50 omistus. Molemmat otettiin omat lainat asuntoon, mies maksoi jo omansa pois. Mies on rahoittanut asunnon remontin y verran, mutta isäni on tehnyt työt ilmaiseksi. Miten asuntoa myytäessä toiselle osapuolelle huomioidaan omistus/rahoitus? Juteltuani ulkopuolisten kanssa he ovat sanoneet, että asunnon nykyisestä arvosta puolet, kun x ja y, sekä isäni tekemä työ ovat suurinpiirtein yhtä suuria summia, mies ei kuitenkaan suostu maksamaan minulle puolet asunnon nykyisestä arvosta, jos hän ostaisi minun osuuden. Onko tällaisesta tilanteessa joku laki tai vastaava neuvomassa?
Jos omistatte asunnon 50/50, ja mies haluaa ostaa sen kokonaan itselleen on hänen luonnollisesti maksettava sinulle puolet asunnon hinnasta. Koska teidän tosiasiallisetkin panokset ovat olleet yhtä suuria, ei tästä aiheudu mitään ylimääräistä huomioitavaa.

Voitte tietenkin vapaasti sopia mitäasunnonpuolikkaallesi teette, mutta jos sopua ei löydy tarjoaa eräistä yhteisomistussuhteista annetun lain 9-10§ vaihtoehdoksi asunnon myymistä ulkopuolisille, jolloin molemmat saavat puolet kauppahinnasta. Tämän toteutumiseen riittää että yksi osapuoli vaatii sitä tuomioistuimeslta.
Vastattu 26.3.2008

Lainhuuto

Olen äskettäin perinyt Saimaalla olevan viiden hehtaarin saaren. Ilmeisesti minun pitäisi saada lainhuuto alueelle; missä määräajassa se pitää tehdä ja minkä viranomaisen puoleen pitäisi kääntyä ?
Nimim. 'Lainhuuto saarelle'
Aivan kuten sanoit, on peritylle saarelle haettava lainhuuto. Laihuuto tulee hakea 6 kk sisällä saantohetkestä ja sitä heataan kiinteistön sijaintipaikan käräjäoikeudesta. Lomake lainhuudon hakemista varten löytyy oikeulaitoksen kotisivuilta.
Vastattu 22.1.2008

Asunto-osake avoerossa

Olemma avoliitossa oleva pari, jota ero väistämättä uhkaa. Laina ja asunto-osake ovat kumpikin puoliksi. Miehellä on luottotiedoissa ulosottomerkintä, ja pelkään lainojen lyhennysten olevan aina vaarassa. Itselläni ei ole vakituisen työn ohellakaan varaa maksaa lyhennyksiä, jotka mies on kyllä (välillä) ajoissa hoitanut.
Nyt hän sanoi, ettei aio lähteä asunnosta, jonka minä haluaisin myydä. Velkaa on lyhennetty vasta pari vuotta, joten myyntivoitostakaan ei ole takeita. Voinko vaatia asunnon myymistä, jos hän kieltäytyy? Entä mitä tapahtuu, jos lainoja ei tästä eteenpäin pysty hoitamaan ajallaan? Meneekö asuntomme johokin "pakkkohuutokauppaan", koska panttikirjat ovat pankilla vakuutena?

Eräistä yhteisomistussuhteista annetun lain 3§ nojalla voit vapaasti myydä omistamasi osuuden asunto-osakkeesta, tai saman lain 9-10§ nojalla viedä asia oikeuteen, joka voi määrätä yhteisomistussuhteen purettavaksi ja asunnon myytäväksi.

Jos ette pysty hoitamaan lainaa ajallaan, on pankilla oikeus myydä panttina olevan asuntonne. Kauppakaaren 10:2§ mukaan sen on ilmoitettava etukäteen aikomukseta myydä asuntonne, ja koska kyse on teidän kodista on teille varattava kaksi kuukautta aikaa maksaa maksamatta olevat lyhennykset ennen kun se voi myydä asuntonne.
Vastattu 10.1.2008

Keskeneräisen kodin myynti

Miten voin myydä rivitalon osakkeet, kun rivitalo ei vielä ole valmistunut?
Samalla tavalla kuin valmistuneen rivitalon osakkeetkin. Lähtökohtaisesti kaiken minkä voi omistaa voi myös myydä, ellei tätä ole nimenomaisesti rajoitettu. Laki ei kuitenkaan rajoita keskeneräisen rivitalon osakkeiden myyntiä, joten jos yhtiöjärjestyksessäkään ei ole rajoituksia voi kyseiset osakkeet vapaasti myydä.
Vastattu 10.12.2007